Kuopion musiikinystäväin yhdistys ry

 

Kuopion Musiikinystäväin Yhdistys r.y.

Postiosoite:
Kuopionlahdenkatu 23 C, 70100 KUOPIO

info@kuopionmusiikinystavat.fi

Historiaa

Kuopion  Musiikin Ystäväin Yhdistyksen perustava kokous pidettiin 31.12.1903. Yhdistyksen tarkoituksena oli ”edistää ja kannattaa musikaalista elämää paikkakunnalla ja vaikuttaa siihen,suuntaan, että musiikkitaiteilijoille tulee mahdolliseksi konserttien antaminen tässä kaupungissa.”

Yhdistyksellä ei ollut aluksi omaa toimintaa, vaan perusajatuksensa mukaan se järjesti vierailevia konsertteja, mm maailmankuulu pianisti Leopold Godowsky konsertoi v. 1903. Kuopiossa konsertoi 1900-luvun alkuvuosina Ylioppilaskunna Laulajat Heikki Klemetin johdolla,laulajasisarukset Aino Achte ja Irma Tervani sekä Maikki Järnefelt puolisonsa Selim Palmgrenin kanssa. Lapinlahdelta kotoisin oleva viulutaiteilija Heikki Halonen konsertoi pianistinaan Kosti Vehanen v. 1908.

 

Kuopion Musiikinystäväin Yhdistyksen Orkesteri (1910-1976)

Vuonna 1909 Kuopion Musiikinystäväin Yhdistys perusti trion, joka laajeni kvartetiksi. Seuraavana vuonna muodostettiin ”Hausorkesteri”, jossa oli 13 soittajaa. Kuopion Musiikinystäväin Yhdistyksen Orkesteri konsertoi 14.12.1910 ensimmäisen kerran Kuopion kaupungintalossa.

Toiminta oli melko satunnaista ensimmäisten vuosikymmenten aikana, johtuen osittain rahapulasta. Kuitenkin konserttitoiminta jatkui harvkakseltaan myös sotavuosien aikana.

Vuonna 1945 Orkesterin nimi muuttui Kuopion Orkesteriksi, jota johtivat mm Onni Palomäki ja Paavo Merisalo, kunnes tehtävää valittiin hoitamaan Lauri Siimes, joka toimi musiikinjohtajana ja kapellimestarina vuodesta 1962 vuoteen 1981.

Sotilassoittokunta oli muuttanut Kajaaniin 1963 ja orkesterissa toimineet puhaltajat, muutamaa poikkeusta lukuunottamatta, muuttivat sotilassoittokunnan mukana. Tämä aiheutti orkesteritoiminnalle aluksi hankaluuksia.

Muopion Musiikinystäväin Yhdistyksen puheenjohtaja toimii Juha Hyvärinen. Häntä ennen puheenjohtajina ovat olleet Mikael Krogerus, Esko Kilpeläinen ja Aarne Sariola. Musiikinystäväin  yhdistyksen toiminnanjohtajana ja orkesterin intendenttinä toimi Anna-Maija Poussa ja hänen muutettuaan paikkakunnalta toiminnanjohtajana on pitkään toiminut Aino Tapaninen. 

Kuopion kaupungin kanssa käytyjen neuvottelujen tuloksena perustettiin v. 1945 ammattiorkesteri, mutta konserttien toteuttamiseksi jouduttiin aluksi palkkaamaan avustajia. Kuopion Orkesteri kunnallistettiin v. 1976 ja orkesteri muuttui kaupungin ylläpitämäksi Kuopion kaupunginorkesteriksi.

 

Kuopion Musiikinystäväin orkesterikoulu (1923-1954)

Musiikinystäväin Yhdistyksen johtokunta päätti perustaa 1923 orkesterikoulun tarkoituksena ”nuorison musiikillisen kasvatuksen ohella kouluttaa orkesteriin päteviä lisävoimia.” Koulu aloitti toimintansa 1.10.1923 opetustiloiksi luovutetuissa kahdessa huoneessa kaupungintalon kellarissa.

Vuonna 1924 oppilaita oli 24. Koulu muutti Hapelähteenkadulle, jossa se toimi aina vuoteen 1954. Orkesterikoulu toimi 30 vuotta ja sen toiminta lakkasi, kun perustettiin Kuopion musiikkiopisto.  Kuopion musiikkiopiston toiminnan alkaessa oppilaita oli 120. Muutamien vuosien kuluttua hyväksytyn pä äsykokeen suorittaneita oli niin paljon, ettei heitä voitu sijoittaa musiikkiopistoon.

Vuonna 1979 tehtiin aloite musiikkikoulun perustamisesta. Kuopion Musiikinystäväin musiikkikoulu perustettiin 1980 ja se toimi monenlaisissa tiloissa, kunnes toiminta vakiintui v 1993 ns Kiltataloon.Musiikkikoulusta tuli Kuopion Musiikinystäväin musiikkiopisto, joka oli musiikin perusopetusta antava valtionosuutta toimintaansa saava musiikkioppilaitos. Musiikkiopiston toiminta lakkasi vuoden 2012 lopussa, kun se yhdistettiin Kuopion konservatorioon. Musiikinystäväin musiikkiopiston rehtorina toimi alusta alkaen Kari Martikainen.

 

Kuopion Ooppera (1961 -)

Kuopion Musiikinystäväin yhdistys teki aluevaltauksen osallistumalla oopperan tuottamiseen Kuopiossa v. 1961. Ensimäinen ooppera oli Mozartin Taikahuilu.

Verdin Nabucco (1979) oli suuryritys, jonka tuottamiseen osallistuivat, teatteri, orkesteri, konservatorio ja Kuopion  koti- ja taideteollisuusoppilaitos. Käytännön järjestelyistä vastasi Musiikinystäväin Yhdistyksen puolesta AT. Ooppera oli yleisö- ja arvostelumenestys, sen näki yli 7500 katsojaa.

Kuopion Ooppera tuotti v. 1990 Joonas Kokkosen oopperan Viimeiset kiusaukset, jonka ohjasi Sakari Puurunen ja musiikin johti kapellimestari Kari Tikka. Ooppera kutsuttiin Göteborgiin Pohjoismaisille orkesteripäiville ja se esitettiin Göteborgin Stora Teaternissa kaksi kertaa helmikuussa 1991. Kuopiossa oopperan kävi kuuntelemassa yli 12000 ihmistä. Göteborgissa kuuntelijamäärä oli 800. Kuopion Ooppera oli tuottanut 12 oopperaa vuoteen 1990.

 

Kuopion viulukilpailu, alkuperäiseltä nimeltään Kuopion viulunsoittokilpailu (1967 -)

Idea järjestää Kuopiossa viulukilpailu nousi käytännön tarpeesta, koska viulistipula oli Suomen orkestereissa yleinen. Kilpailun toivottiin kannustavan nuoria ja antavan heille esiintymistottumusta ja motivaation harjoittaa laaja ohjelmisto esityskuntoon.

Ensimmäinen kilpailu oli 2.-6.1.1967 ja sen voitti Hannele Angervo-Segerstam. Finaalin oli vuoteen 1977 saakka pianosäestyksinen, sen jälkeen finaalissa on mukana orkesteri.

Vuonna 2015 pidettiin XII viulukilpailu, jonka voitti Tami Pohjola. Kilpailua on joskus pidetty kansainvälisen Jean Sibelius -viulukilpailun ”kenraaliharjoituksena”. Kuopion kilpailun voittajat ovat osallistuneet saman vuoden syksyllä pidettyyn kansainväliseen Sibelius -viulukilpailuun, jonka Pekka Kuusisto voitti 1995, Pietari Inkinen oli neljäs vuonna 2000, Petteri Iivonen 2. ja Sinimaaria Simonen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 .